28. 10. 2019
2 mindoba čtení

Domácí vypečené housky

Recept na dozlatova vypečené housky. Jsou opravdu skvělé!

Ingredience:

  • 1/2 l vody
  • 1 Kg hladké mouky
  • polévková lžíce soli
  • polévková lžíce cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 1 deci oleje

Něco na posypání

Záleží na vaší chuti. Může to být hrubá sůl, kmín,  sezamové semínko, mák…

Příprava těsta

Ve vlažné vodě smíchejte sůl, cukr a droždí. Rozmíchanou směs vlijte do mouky a pořádně promíchejte. Takto hotové těsto necháme odpočinout. Osobně jej přendávám do sáčku a nechávám jej pracovat cca 20 – 30 minut. Nezapomínejte těsto v sáčku alespoň 1x otočit.

Poté těsto pořádně prohnětu. Vnitřek musí být hladký a bez bublin. Poté těsto rozdělím na 10 až 12 dílů . Z každého dílu uválíme kuličku. Každou uválenou kuličku trochu rozplácneme.  Následně tyto poloviční placky necháme ještě 15 – 20 minut nakynout.

Jde se péct

Naše nakynuté kopečky dáme na plech (peču je po pěti až šesti – dle velikosti plechu), potřeme olejem a můžeme dle chuti posypat. Vložíme do předem předehřáté trouby na 200 stupňů. Troubu stačí zapnout jen z horní části. Jakmile budou naše housky z vrchu světle nažloutlé, tak je otočíme a upečeme do zlata.

Půlka pečení
Před otočením

Zde hodně záleží na výkonu trouby a velikosti housek. Pekla jsem je ve své troubě cca 12 minut z každé strany. Záleží na velikosti a výkonu trouby. Pokud se chcete přesvědčit o dopečení, tak prostě tu největší rozřízněte. Pokud budou tmavé a uvnitř nedopečené, tak

Upečeno?

Hotové housky ještě jednou namažeme olejem a necháme vychladnout. Důležitá informace: Pokud vytáhnete housky a budou tvrdé, tak je to normální! Měknou při chladnutí.

A ještě jeden poznatek. Vydrží ve velice dobrém stavu 3 dny. Pokud vám nějaká zbude i 3. den, tak ji rozpečte a věřte mi, že nikdo nepozná její “stáří”.

TIP

Když přidáte více cukru, tak máte sladké pečivo.