1. 12. 2019
3 mindoba čtení

Dieta doktora Atkinse

Dieta podle doktora Atkinse je jedním z dalších amerických hitů mezi vyživovými programy k hubnutí. Vznikla již v sedmdesátých letech minulého století a je v současnosti velmi rozšířena.
Patří mezi poměrně kontroverzní nízkosacharidové diety, které pracují na principu nedostatku sacharidů v těle. Tělo je pak nuceno, dle jejího autora, začít spalovat uložené tuky, a tím snižuje Vaši váhu, nicméně také přijímá poměrně nevyváženou stravu, z čehož mohou vést určitá rizika. Vedlejším efektem diety je silná dehydratace, viz zdravotní rizika níže.

Zakázané a povolené potraviny

Protože zde mluvíme o dietě s nízkým přísunem sacharidů, je zřejmé, že všechny potraviny povoleny nebudou.

Povolené potraviny

Při dietě můžete konzumovat ryby a maso libovolného druhu, tedy i losos, tuňák, mořský jazyk, pečené vepřové, kuřecí, jehněčí, co budete chtít, zeleninu, nejlépe listovou, vejce, olivový olej nebo jiné rostlinné oleje, mléčné produkty kolik chcete, ale bez cukru, cibule, špenát, červená paprika, rajčata, česnek, jahody a oříšky.

Zakázané potraviny

Rozhodně se při Atkinsnově dietě vyvarujte brambor, rýže, kukuřice, těstovin ze semolinové mouky, pečiva z bílé mouky, banánů, rozinek, melounu, ananasu, mrkve, řepy, cukru, melasy, medu, slazených limonád, piva.

Dieta má několik fází

Princip diety je založen na drastickém snížení přísunu sacharidů do Vašeho organismu. Tento proces je rozdělen do tří fází, přičemž by každá měla trvat cca 14 dní.

  • První fáze
    Úvodní fáze diety je co do přísunu (či spíše nepřísunu) sacharidů do těla nejdrastičtější. Je v ní povolena maximální denní dávka 20 g.
  • Druhá fáze
    V této fázi je povolena maximální hranice příjmu sacharidů do 40 g.
  • Třetí fáze
    V poslední fázi přijímáte 60 g sacharidů denně.

K sestavení potřebných jídelníčků je možné použít pouze povolené potraviny.

Zdravotní rizika

Základem zdravé výživy by měla být vyvážená strava. Mnoho dietních programů pro snížení tělesné váhy porušuje tuto zásadu a bez větších zdravotních rizik nabízí relativně cestu k hubnutí. O dietě doktora Atkinse to však nelze říci v plné míře.
Nízký obsah sacharidů v přijímané stravě nese několik závažných nedostatků:

  • Dehydratace
    Lidské tělo začne při nedostatku sacharidů vylučovat nejprve vodu, spalování tuků přijde na řadu až později. U zdravého jedince se odhaduje poměr vody k ostatní tkáni až 60%. Pokud nám začne voda díky nízké hladině sacharidů ubývat, snižuje se nám samozřejmě také naše hmotnost. Toto snížení hmotnosti je však jen krátkodobé, Vašemu zdraví rozhodně neprospívá, a po přechodu na normální vyváženou stravu tělo zase hodně rychle vodu nabere, a kilíčka jsou zpět. Tedy ukázkový “jojo” efekt.
  • Sacharidy naše tělo bezpodmínečně potřebuje
    Pokud našemu tělu nedáme dostatek sacharidů, nebude umět dostatečně zpracovávat vlákninu, enzymy, vitamíny a minerály. To jsou všechno látky, které pro svůj život a správnou výživu potřebujeme. Proto tvůrce diety doporučuje tento deficit doplňovat multivitaminovými nápoji.

Lidské tělo se při nízké hladině cukru dostává do stavu tvz. ketózy. Nic proti tomu, známe několik Ketodiet, které právě s tímto efektem úspěšně pracují. Ale jejich aplikace je důrazně podmiňována konzultací s lékařem, či nutričním specialistou, dostatečně obeznámeným s Vaším zdravotním stavem.

Závěrem

Pro mnoho lidí je touha po snížení vlastní hmotnosti možná tím největším přáním, a pro jeho dosažení jsou ochotni podstoupit téměř cokoli. Dieta podle doktora Atkinse může být tím možným řešením, ale je nutné brát v úvahu rizika, která sebou nese. Rozhodně je při její aplikaci velmi důležitá porada s lékařem, či alespoň nutričním specialtou, který Vám pomůže vyvarovat se škod, které by tato poměrně radikální dieta mohla způsobit.

Výhody a nevýhody Atkinsovy diety

Poměrně rychlý úbytek váhy

Nežádoucí dehydratace

Snížení schopnosti zpracování důležitých živin

Nutná konzultace s lékařem

Varování: výše uvedený text má pouze informativní charakter, a jeho aplikace je vždy na osobní odpovědnost čtenáře. Vždy doporučujeme jakékoli stravovací změny provádět s ohledem na Váš současný zdravotní stav, a po dohodě s ošetřujícím lékařem, či odborníkem na stravovací postupy.