Severská strava
Skandinávská dieta (někdy také Nordická) spatřila světlo světa v roce 2004, a v krátké době zaujala jednu z prvních příček na žebříčku těch nejlepších redukčních programů, přestože nevyžaduje za každou cenu tělesné cvičení.
Studie jednoznačně dokázaly, že Severská strava je účinnější, než její Středomořská sestra jak v účincích na hubnutí, tak i v podpoře zdraví organismu, zejména srdce.
Diabetologové zveřejnili v roce 2014 studii, které jasně prokazuje, že lidé, kteří se tímto stravovacím programem poctivě řídili, měli nižší hladinu cholesterolu, nižší krevní tlak a také nižší glykemický index, než ti, kteří jedí běžnou “západní” stravu.
Principy Severské diety
Severská dieta není nic jiného, že vynechání nezdravých potravin, přičemž ty zdraví je třeba konzumovat s dodržením určitých pravidel:
- Základ by měly tvořit celozrnné potraviny, semena, ořechy, luštěniny, ovoce, zelenina, obiloviny apod.
- Méně častá konzumace masa a po menších porcích. Nejvíce přijatelná je zvěřina.
- Jezte i několikrát týdně tučnější ryby (sleď, losos apod.)
- Houby Vám rozhodně neublíží, naopak je v rozumné míře doporučena
- Müsli, ovesná kaše, jáhly a podobné potraviny jsou pro Vaši snídani nejvhodnější
- Pijte jen čistou vodu (neperlivou), bylinkové a ovocné čaje, které osladíte medem.
- Velmi vhodná je listová a kořenová zelenina, nejlépe upravovaná v páře
- Z olejů je nejvhodnější řepkový, ideálně lisovaný za studena
- Vyvarujte se zpracovaným potravinám, tučným mléčným výrobkům, polotovarům, sladkostem, přídavným látkám (sladidla, konzervanty), obsaženým v hotových potravinách apod.
- Vynechte Fast foody, smažená, a pečená jídla. Nejlépe nejezte to, co jste si sami nepřipravili, protože jen tak víte, co svému tělu dopřáváte.
Zkrátka preferujte zdravé potraviny, a nejezte ty nezdravé.
Základní potraviny
- ryby – losos, Herink,
- salát, brokolice, špenát,
- hřiby,
- luštěniny,
- řepkový olej,
- jablka, hrušky,
- bobule – brusinky, borůvky,
- kořenová zelenina – mrkev, červená řepa, petržel, celer, ředkvička,
- losí maso.
Zásady, které byste měli dodržovat
Aby byl Váš redukční program úspěšný, je třeba dodržet několik podstatných pravidel:
- čím více příloh, tím lépe,
- nepoužívejte cukr, bílou mouku, a průmyslově zpracované potraviny,
- během týdne můžete maso večeřet až třikrát, dvakrát mořské plody a dvakrát vegetariánskou stravu,
- jezte raději doma, nad kupovanými pokrmy nemáte kontrolu,
- kořenovou a listovou zeleninu, ořechy, bobule, jablka, hrušky atd. jezte bez jakéhokoli omezení. Stejně tak celozrnné výrobky,
- dostatek tekutin je naprostý základ
- jezte hodně ořechů, nejlépe vlašských, ale platí to pro všechny, které nejsou solené a pražené
Výhody a nevýhody Severské stravy
Zdravá a vyvážená strava
Netrpíte hladem
Snižuje cholesterol
Upravuje krevní tlak
Některé potraviny musíte vypustit
Hubnete pomaleji