1. 12. 2019
2 mindoba čtení

Středomořská strava

Středomořská strava

Středomořská strava (dieta) není v podstatě standardní dietou, ale spíš až životním stylem a globální změnou stravovacího režimu. Přejít na dietu znamená úplné vyřazení některých potravinářských surovin, které rozhodně Vašemu tělu příliš nesvědčí, a nahradit je těmi, které vás zasytí, nepřetíží tuky (či jinými nevhodnými složkami), a něco dobrého do Vašeho těla přinesou.

Její přednosti

Je lehká, zdravá, dobře stravitelná, a mimo toho i velmi chutná. Není ani příliš nákladná. Není problémem dnes najít rybu, která je levnější než hovězí nebo kuřecí maso. Hubnete, a přesto netrpíte hladem.

Nevýhody

Nic se nemá přehánět, a u středomořské diety to platí dvojnásob. Přestože je odborníky na celém světě je tento životní styl považován za jeden z nejzdravějších, a dokáže Vám snížit Vaši hmotnost, nesmíte to s jednotlivými potravinami přehánět. Přecpat se každý den ovocem či ořechy, nebo jinými dary, Vám přinese opačný efekt jak v redukci váhy, tak v zásadách zdravého stravování.

Jak se tedy stravovat?

Dieta nemá žádní přesná pravidla, která byste musel(a) dodržovat ve smyslu X gramů toho, a X gramů tohoto.
Její základ tvoří ryby, lehká a dobře stravitelná masa (drůbež), vláknina, ovoce, ořechy, luštěniny, olivový olej, celozrnné výrobky, neslazení nápoje v dostatečném množství, a další potraviny s podobnými vlastnostmi.

Protože středomořská strava nemá žádná pevná dávkování, jezte jak jste zvyklí, ale hlídejte si Vaši váhu. Když to budete přehánět, můžete místo zhubnutí naopak přibrat.

Hlavní zásady, kterými je třeba se řídit:

  • Místo běžných másel, olejů, a podobných ingrediencí používejte extra panenský olivový olej.
  • Z masných surovin vybírejte jenom ryby a drůbež. Pokrmy připravujte opět na extra panenském olivovém oleji.
  • Základem tohoto životního stylu je čerstvá zelenina. Jezte ji kdykoli během dne, při hlavních jídlech by měla tvořit 50% z obsahu na Vašem talíři. Když Vás bude “honit mlsná”, připravte si zeleninový salát, a ne tlačenku s cibulí a octem.
  • Máte chuť na sklenku červeného vína? Klidně si ji dopřejte.
  • Dodržujte zdravé dávkování pokrmů: snídaně je základem dne, oběd tak akorát, a večeře jen aby se neřeklo.

Příklad denního jídelníčku

SNÍDANĚ
½ kusu manga
30 g ovesných vloček
1 čajová lžička javorového sirupu
150 g sójového jogurtu
1344 kJ

SVAČINA
60 g dalamánek
30 g mrkvová pomazánka
749 kJ

OBĚD
Tuňákový tatarák
35 g celozrnného chleba
1603 kJ

SVAČINA
200 g selský jogurt s ovocem
1 plátek žitného knäckebrotu
989 kJ

VEČEŘE
100 g krůtí prsa
100 g zelenina (mrkev, hrášek, kukuřice)
100 g celozrnný kuskus (po uvaření)
1482 kJ

DRUHÁ VEČEŘE
200 g mrkev
302 kJ

Výhody nevýhody Středomořské stravy

Netrpíte hladem

Jíte vyváženou stravu

Zdravá pro Vaše tělo

Zapomeňte na některé potraviny

Varování: výše uvedený text má pouze informativní charakter, a jeho aplikace je vždy na osobní odpovědnost čtenáře. Vždy doporučujeme jakékoli stravovací změny provádět s ohledem na Váš současný zdravotní stav, a po dohodě s ošetřujícím lékařem, či odborníkem na stravovací postupy.